Fibra optica

In zilele noastre, fibra optica gaseste tot mai multe domenii de aplicare. Datorita calitatii de transmisie a semnalelor, fibra optica este folosit in domeniul medicinei, in aparatele de detectie, luminei si a telecomunicatiilor.

Fibra optica :

Fiind pe atat de subtire precum un fir de par si mai rezistenta decat otelul, este una din cele mai mari avansari technologice in domeniul cablajului, pierzand toate dezavantajele cablajului electric (energia, impedanta, etc…). Are ca si scop transportarea luminii, caruia sursa poate fi ori un laser, ori o dioda electroluminescenta. Deci ofera o viteza de transmisie foarte ridicata, un mod de transmisie usor atenuat, o latime de banda foarte mare si multiplexarea a mai multor semnale (fibre multi modale). Toate astea fiind de greutate redusa, talie mica si suplete mare.

detaliu fibra optica

Fibra optica este un ghid de unde care exploateaza proprietatile de refractare a luminii. De obicei, este formata dintr-o inimă înconjurată de un invelis de placaj optic. Inima fibrei are un indiciu de refractare usor mai ridicat decat placajul pentru a putea ghida lumina. Toate fiind acoperite de un invelis de protectie din plastic.

Domeniile stiintifice cu legatura la fibrele optice sunt multe: electromagnetismul si opticul care descriu propagarea undelor. Fizica materiilor condensate si a sticlei care constituie mijlocul de propagare a luminii in fibrele optice. Fizica quantica care permite intelegerea funtionaii atomilor si nivelelor de energie.

Aplicarea fibrei optice in telecomunicatii :

In telecomunicatii, fibra optica este folosita pentru transmisia informatiilor, aceste fiind telefonice, de imagine sau a datelor. Este probabil una din domeniile unde folosirea fibrei optice e cea mai importanta si de viitor. Un fir de cupru nu poate suporta decat cateva comunicari, contra 300.000 suportate de fibra optica. Fibrele sunt deci folosite in particular pentru retelele de viteza mare.Capacitatea lor de transmisie atinge viteze de gigabits pe secunda(cablaj transatlantic) cu o atenuare foarte usoara si datorita multiplexajului, poate atinge suta de Gbits/s.

Daca doriti mai multe informatii verificati wikipedia.